|
|
|
07.08.2020 Тағамдық қоспалардың қауіпсіздігі
Бүгінгі таңда дүкен сөрелерінде азық-түлік өнімдерінің кең ассортименті ұсынылған. Бұл өнімдерге белгілі бір хош иіс, түстер, консистенция беру үшін, сондай-ақ азық-түлік өнімдерін сақтау үшін тағамдық қоспалар қосылады. Еуроодақ елдерінде тағамдық қоспаларды жіктеу үшін 1953 жылдан бастап әрекет ететін нөмірлеу жүйесі әзірленген. Әрбір қоспа «E» әрпінен басталатын бірегей нөмірі бар. Кодтың бірінші саны қоспаның жалпы тағайындалуы туралы айтады: • 1 бояғыш кодтары басталады; • 2 консервантқа; • 3-ке: - 300 - 322 - антиоксиданттар, - 333 - 399 - антиоксиданттар мен тұрақтандырғыштар; • 4 - эмульгаторлар мен тұрақтандырғыштарға; • 5 - затқа бақылау мен тұндыруға қарсы; • 6 - дәм мен иіс күшейткіштері; • 7 және 8 қолданылмайды (710-713 антибиотиктерден басқа); • 9-ға жылтыратқыштар, жұмсартқыштар және басқа да пісіретін жақсартқыштар және басқа да заттардың кодтары басталады. Кеден одағының Бірыңғай кеден аумағында қолдануға және орындауға міндетті тамақ қоспаларына, хош иістендіргіштерге және технологиялық қосалқы құралдарға және олардың Тамақ өнімдеріндегі мазмұнына қойылатын бірыңғай талаптарды белгілеу, айналымға шығарылатын тамақ қоспаларының, хош иістендіргіштердің және технологиялық қосалқы құралдардың еркін қозғалысын қамтамасыз ету мақсатында Еуразиялық экономикалық комиссия кеңесінің 2012 жылғы 20 шілдедегі № 58 шешімімен Кеден одағының «Тағамдық қоспалардың, хош иістендіргіштердің және технологиялық қосалқы құралдардың қауіпсіздік талаптары» техникалық регламенті қабылданды. Осы Техникалық регламенттің объектілері: тағамдық қоспалар, кешенді тағамдық қоспалар; хош иістендіргіштер; технологиялық қосалқы құралдар; тағамдық қоспалардың, хош иістендіргіштерден биологиялық активті заттардың құрамы, технологиялық қосалқы құралдардың қалдық мөлшері бөлігінде тағамдық өнімдер; тағамдық қоспаларды, хош иістендіргіштерді және технологиялық қосалқы құралдарды өндіру, сақтау, тасымалдау, өткізу және кәдеге жарату процестері болып табылады. Тағамдық қоспалар, хош иістендіргіштер және технологиялық қосалқы құралдар олардың қауіпсіздігін қамтамасыз етуге мүмкіндік беретін және сақтау шарттарын сақтай отырып, жарамдылық мерзімі ішінде таңбалауда мәлімделген тұтынушылық қасиеттер тәсілмен өлшеніп оралуы және буып-түйілуі тиіс. Буып-түю кезінде тамақ өнімдерімен жанасатын материалдардың қауіпсіздігі бойынша Кеден одағының техникалық регламентінің талаптарына сәйкес келетін материалдар қолданылуы тиіс. Тамақ қоспалары, хош иістендіргіштер және технологиялық қосалқы құралдар Кеден одағының «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы» техникалық регламентіне сәйкес сәйкестікті бағалауға (растауға) жатады. Осы Техникалық регламенттің қауіпсіздік талаптарына сәйкес келетін және сәйкестікті бағалау (растау) рәсімінен өткен тағамдық қоспалардың, хош иістендіргіштердің және технологиялық қосалқы құралдардың Кеден одағына мүше мемлекеттердің нарығында өнім айналымының бірыңғай белгісімен таңбалануы тиіс. Кеден одағына мүше мемлекеттердің нарығындағы өнім айналымының бірыңғай белгісі қаптамаға тамақ қоспаларының, хош иістендіргіштердің және технологиялық қосалқы құралдардың барлық жарамдылық мерзімі ішінде нақты және анық бейнені қамтамасыз ететін кез келген тәсілмен салынады. Толық ақпаратты Сіз Қазақстан Республикасы Сауда және интеграция министрлігі Техникалық реттеу және метрология комитетінің Алматы қаласы бойынша департаментінен ала аласыз. Біздің мекен-жайымыз: Алматы қаласы, Жандосов көшесі, 2. Тел.: 8 (727) 392-15-03, 392-13-26. Е-mail: ktrm_almaty@mail.ru.
О безопасности пищевых добавок
На сегодняшний день на полках магазинов предоставлен широкий ассортимент продуктов питания. Для придания этим продуктам определенного аромата, цвета, консистенции, а также для сохранения продуктов питания добавляют пищевые добавки. Для классификации пищевых добавок в странах Евросоюза разработана система нумерации который действует с 1953 года. Каждая добавка имеет уникальный номер, начинающийся с буквы «E». Первая цифра кода говорит об общем назначении добавки: • на 1 начинаются коды красителей; • на 2 - консервантов; • на 3: - 300 - 322 - антиоксидантов, - 333 - 399 - антиоксидантов и стабилизаторов; • на 4 - эмульгаторов и стабилизаторов; • на 5 - веществ против слёживания и комкования; • на 6 - усилителей вкуса и запаха; • 7 и 8 не используются (кроме антибиотиков 710—713); • на 9 начинаются коды глазирователи, размягчителей и прочих улучшателей выпечки и других веществ. С целью установления на единой таможенной территории Таможенного союза единых обязательных для применения и исполнения требований к пищевым добавкам, ароматизаторам и технологическим вспомогательным средствам и их содержанию в пищевой продукции, обеспечения свободного перемещения, выпускаемых в обращение пищевых добавок, ароматизаторов и технологических вспомогательных средств, Решением Совета Евразийской экономической комиссии от 20 июля 2012 года за № 58 принят Технический регламент Таможенного союза «Требования безопасности пищевых добавок, ароматизаторов и технологических вспомогательных средств». Объектами данного технического регламента являются: пищевые добавки, комплексные пищевые добавки; ароматизаторы; технологические вспомогательные средства; пищевая продукция в части содержания в ней пищевых добавок, биологически активных веществ из ароматизаторов, остаточных количеств технологических вспомогательных средств; процессы производства, хранения, перевозки, реализации и утилизации пищевых добавок, ароматизаторов и технологических вспомогательных средств. Пищевые добавки, ароматизаторы и технологические вспомогательные средства должны быть расфасованы и упакованы способом, позволяющим обеспечить их безопасность и заявленные в маркировке потребительские свойства в течение срока годности при соблюдении условий хранения. При упаковке должны применяться материалы, соответствующие требованиям технического регламента Таможенного союза по безопасности материалов, контактирующих с пищевой продукцией. Пищевые добавки, ароматизаторы и технологические вспомогательные средства подлежат оценке (подтверждению) соответствия согласно техническому регламенту Таможенного союза «О безопасности пищевой продукции». Пищевые добавки, ароматизаторы и технологические вспомогательные средства, соответствующие требованиям безопасности настоящего технического регламента и прошедшие процедуру оценки (подтверждения) соответствия, должна иметь маркировку единым знаком обращения продукции на рынке государств-членов Таможенного союза. Единый знак обращения продукции на рынке государств-членов Таможенного союза наносится на упаковку любым способом, обеспечивающим четкое и ясное изображение в течение всего срока годности пищевых добавок, ароматизаторов и технологических вспомогательных средств. Более подробную информацию Вы можете получить в Департаменте Комитета технического регулирования и метрологии Министерства торговли и интеграции Республики Казахстан по г. Алматы. Наш адрес: г. Алматы, улица Джандосова, 2. Тел.: 8 (727) 392-15-03, 392-13-26. Е-mail: ktrm_almaty@mail.ru.
Доступ к документам и консультации
от ведущих специалистов |