Қазақстан Республикасының Қарулы Күштерін, басқа да әскерлері мен әскери құралымдарын азық-түлікпен, азықпен, жабдықпен және асханалық-ас үйлік ыдыспен жабдықтаудың бейбіт уақытқа арналған нормаларын бекіту туралы
Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2005 жылғы 23 желтоқсандағы № 1281 Қаулысы
(2013.11.11. берілген өзгерістермен)
ҚР Үкіметінің 2018 жылғы 16 қарашадағы № 772 Қаулысымен күші жойылды
ҚР Үкіметінің 2013.11.11. № 1204 Қаулысымен тақырыбы жаңа редакцияда (2014 ж. 1 қаңтардан бастап қолданысқа енгізілді) (бұр.ред.қара)
«Қазақстан Республикасының қорғанысы және Қарулы Күштері туралы» Қазақстан Республикасының 2005 жылғы 7 қаңтардағы Заңы 7-бабының 11) тармақшасына сәйкес және Қазақстан Республикасының Қарулы Күштерінде, басқа да әскерлері мен әскери құралымдарында азық-түлікті негізді түрде талап ету және пайдалану мақсатында Қазақстан Республикасының Үкіметі қаулы етеді:
1. Қоса беріліп отырған Қазақстан Республикасының Қарулы Күштерін, басқа да әскерлерi мен әскери құралымдарын азық-түлікпен, азықпен, жабдықпен және асханалық-ас үйлік ыдыспен жабдықтаудың бейбіт уақытқа арналған нормалары бекітілсін.
2. Жабдықты және асханалық-ас үйлік ыдысты сатып алу республикалық бюджеттен тиісті жылға арналып бөлінген қаражат шегінде кезең-кезеңмен жүзеге асырылсын.
3. Қосымшаға сәйкес Қазақстан Республикасы Үкіметінің кейбір шешімдерінің күші жойылды деп танылсын.
4. Осы қаулы 2006 жылғы 1 қаңтардан бастап қолданысқа енгізіледі.
Қазақстан Республикасының
Премьер-Министрі | Д. Ахметов |
ҚР Үкіметінің 2013.11.11. № 1204 Қаулысымен нормалары жаңа редакцияда (2014 ж. 1 қаңтардан бастап қолданысқа енгізілді) (бұр.ред.қара)
Қазақстан Республикасы
Үкіметінің
2005 жылғы 23 желтоқсандағы
№ 1281 қаулысымен
бекітілген
Қазақстан Республикасының Қарулы Күштерін, басқа да әскерлерi мен әскери құралымдарын азық-түлікпен, азықпен, жабдықпен және асханалық-ас үйлік ыдыспен жабдықтаудың бейбіт уақытқа арналған
нормалары
1-норма
«Жалпыәскери азық үлесі»
Р/с № | Өнімдердің атауы | 1 адамға г/күн |
1 | 2 | 3 |
1. | 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан | 350 |
2. | 1-сұрыпты құнарландырылған бидай ұнынан пісірілген нан | 400 |
3. | 1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) | 10 |
4. | 1-сұрыпты қарақұмық жармасы | 30 |
5. | Жоғары сұрыпты сұлы жармасы | 10 |
6. | 1-сұрыпты арпа жармасы | 10 |
7. | Жоғары сұрыпты тары жармасы | 10 |
8. | 1-сұрыпты ұнтақталған арпа жармасы | 10 |
9. | Жоғары сұрыпты күріш жармасы | 30 |
10. | 1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ) | 10 |
11. | Жоғары сұрыпты макарон өнімдері (вермишель, түтік кеспе, кеспе) | 35 |
12. | 1-санатты сиыр еті | 200 |
13. | 1-санатты тауық еті | 30 |
14. | Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық | 20 |
15. | Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) | 120 |
16. | Тауық жұмыртқасы (дана) | 1 |
17. | Сиыр сүті, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) | 90 |
18. | Айран*, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) | 60 |
19. | Қаймақ*, майлылығы кемінде 15 % | 30 |
20. | Сүзбе*, майлылығы кемінде 9 % | 30 |
21. | Мәйекті қатты ірімшік | 35 |
22. | Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % | 40 |
23. | Күнбағыс майы | 40 |
24. | Құмшекер | 70 |
25. | Ара балы (10 г пакеттелген) | 20 |
26. | Жоғары сұрыпты қара шай | 2 |
27. | Йодталған ас тұзы | 20 |
28. | Наубайханалық тығыздалған ашытқы* | 0,3 |
29. | Лавр жапырағы | 0,2 |
30. | Ұнтақталған бұрыш | 0,3 |
31. | Қыша ұнтағы | 0,3 |
32. | Тағамдық сірке қышқылы 70 % | 0,1 |
33. | Жаңа піскен картоп | 420 |
34. | Жаңа піскен ақ қауданды қырыққабат | 130 |
35. | Жаңа піскен қызылша | 40 |
36. | Жаңа піскен сәбіз | 95 |
37. | Жаңа піскен басты пияз | 65 |
38. | Жаңа піскен сарымсақ | 5 |
39. | Жаңа піскен қияр* | 50 |
40. | Жаңа піскен қызанақ* | 50 |
41. | Томат пастасы | 6 |
42. | Жаңа піскен тәтті бұрыш | 20 |
43. | Жаңа піскен көк* (көк пияз, аскөк, желкек) | 20 |
44. | Көкөніс шырыны (миллилитр) | 90 |
45. | Жаңа піскен жеміс (алма, банан, апельсин) | 200 |
46. | Кептірілген жеміс (мейіз, өрік қағы, қара өрік) | 20 |
47. | Жеміс-жидек шырыны (миллилитр) | 90 |
48. | Поливитаминді препарат, драже (желтоқсан-мамыр) | 1 |
* оларды беру мүмкін болмаған кезде нормаға сәйкес ауыстырылады.
1. Осы норма бойынша мемлекет есебінен:
1) басқа нормалар бойынша азық-түлік алатындарды қоспағанда, мерзімді қызмет әскери қызметшілері;
2) ведомстволық тиесілігіне қарамастан, гауптвахтада жазасын өтейтін әскери қызметшілер;
3) әскери жиындарға шақырылған әскери міндеттілер, әскери даярлаудан өтетін әскери кафедралардың студенттері, әскери оқу орындарының (әскери факультеттердің) курсанттары - жиындардан (тағылымдамадан) өту кезеңінде, сондай-ақ осы бөлімдерге, бөлімшелерге іссапарға келген әскери қызметшілер;
4) штаттық әскери оркестрлердің музыкант тәрбиеленушілері, оларда мерзімді қызмет әскери қызметшілері осы норма бойынша азық-түлікпен қамтамасыз етіледі;
5) мерзімді қызмет әскери қызметшілері, сондай-ақ әскери оқу орындарына түсу үшін әскери жиындарға жіберілетін әскерге шақырушылар, әскери оқу орындарына келген күннен бастап қабылданған немесе қабылдаудан бас тартқан күнге дейін жабдықталады;
6) әскери қызметшілер - маяктардағы вахтаны өткерген кезде;
7) әскери қызметшілер - жауынгерлік кезекшілік атқарған уақытта;
8) әскери қызметшілер - далалық шығуларға қатысқан уақытта;
9) әскери қызметшілер - тәуліктік нарядта қызмет өткерген кезде;
10) әскери қызметшілер - қарауылда қызмет өткерген кезде;
11) әскери қызметшілер - әскери және арнайы жүктерге (әскери эшелондарға) ілесіп жүру және оларды тасымалдау кезінде және осы жүктерді қабылдау орнына барған немесе тапсырғаннан кейін кері қайтқан жолда жабдықталады.
«Ауыз сумен қамтамасыз ету»
негізгі нормаларына қосымша азық үлесі
Р/с № | Өнімдердің атауы | 1 адамға күніне |
1. | Бөтелкедегі ауыз су (миллилитр) | 1500 |
Осы норма бойынша мемлекет есебінен әскери қызметшілер далалық шығуларда, оқу-жаттығуларда, маневр жасауда, полигондарда, зілзала және апаттар аудандарында, төтенше жағдайларда, әскери жанжалдар кезінде, бітімгершілік операцияларында жабдықталады.
«Әскери эшелондарға ілесіп жүру кезіндегі»
негізгі нормаларға қосымша азық үлесі
Р/с № | Өнімдердің атауы | 1 адамға г/күн |
1. | 1-санатты сиыр еті | 120 |
2. | Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % | 20 |
3. | Сиыр сүті, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) | 100 |
4. | Құмшекер | 25 |
5. | Қаймақ*, майлылығы кемінде 15 % | -30 |
6. | Сүзбе*, майлылығы кемінде 9 % | -30 |
* негізгі норманың осы өнімдері қосымша норма берілген кезде берілмейді.
Осы норма бойынша мемлекет есебінен әскери эшелондарға ілесіп жүру үшін қарауыл (командалар) құрамына тағайындалған әскери қызметшілер - жүктерді тасымалдау кезінде және осы жүктерді қабылдау орнына барған және тапсырғаннан кейін кері қайтқан жолда жабдықталады.
«Құрметті қарауыл ротасына арналған»
негізгі нормаларға қосымша азық үлесі
Р/с № | Өнімдердің атауы | 1 адамға г/күн |
1. | 1-санатты сиыр еті | 100 |
2. | Сиыр сүті, құнарлығы кемінде 2,5 % (миллилитр) | 150 |
3. | Мәйекті қатты ірімшік | 10 |
4. | Сиыр сүті, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) | 15 |
5. | Жаңа піскен жеміс (алма, банан, апельсин) | 50 |
Осы норма бойынша мемлекет есебінен Қарулы Күштер құрметті қарауыл ротасының мерзімді қызмет әскери қызметшілері, Республикалық ұлан салтанатты рәсімдер бөлімшелерінің әскери қызметшілері жабдықталады.
Мемлекет есебінен Республикалық ұланның әскери қызметшілеріне салтанатты кездесулер мен шығарып салулар күндері 100 г 1-санатты сиыр еті қосымша беріледі.
«Мерекелік үлес»
негізгі нормаларына қосымша азық үлесі
Р/с № | Өнімдердің атауы | 1 адамға г/күн |
1. | 1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) | 60 |
2. | Печенье | 30 |
3. | Кәмпит | 20 |
4. | Наубайханалық тығыздалған ашытқы | 0,2 |
5. | Өсімдік майы | 5 |
6. | Жаңа піскен жеміс (алма, банан, апельсин) | 200 |
Осы норма бойынша мемлекет есебінен:
1) мерзімді қызмет әскери қызметшілері мен жоғары және орта оқу орындарының (әскери факультеттердің) курсанттары - Қазақстан Республикасының заңнамасына сәйкес айқындалған мереке күндері және тиісті органдардың, мекемелер мен бөлімдердің құрылғанын мерекелеген күндері және әскери ант қабылдаған күндері;
2) әскери жиындарға шақырылған және бұрын әскери ант қабылдамаған әскери міндеттілер - әскери ант қабылдаған күндері жабдықталады.
Мемлекет есебінен Республикалық ұланның әскери қызметшілеріне мереке күндері және бөлімнің құрылғанын мерекелеген күндері қосымша 20 г печенье, 30 г кәмпит, 0,3 г наубайханалық тығыздалған ашытқы, 5 г күнбағыс майы, 10 г құмшекер беріледі.
«Қарауылда қызмет өткерген кездегі»
негізгі нормаларға қосымша азық үлесі
Р/с № | Өнімдердің атауы | 1 адамға г/күн |
1. | 1-сұрыпты құнарландырылған бидай ұнынан пісірілген нан | 100 |
2. | Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % | 15 |
3. | Мәйекті қатты ірімшік | 10 |
4. | Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық | 30 |
5. | Жоғары сұрыпты қара шай | 0,5 |
6. | Құмшекер | 20 |
Осы норма бойынша мемлекет есебінен әскери және мемлекеттік объектілерді, түзеу мекемелерін күзету жөніндегі қарауылдар, сотталғандар мен қамауға алынған адамдарды күзету жөніндегі теміржол қарауылдары құрамында қызмет (вахта) өткеру кезінде әскери қызметшілер, сондай-ақ Мемлекеттік шекараны күзету жөніндегі нарядтарға түсетін әскери қызметшілер, егер сағат 22-00-ден 6-00-ге дейінгі кезеңде қарауылда (нарядта) қызмет өткеру уақыты түнгі уақыттың кемінде екі сағатын қамтыса жабдықталады.
Мемлекет есебінен Республикалық ұланның әскери қызметшілеріне қосымша 20 г құмшекер, 0,1 г жоғары сұрыпты қара шай, 100 г қара бидай-бидай ұнынан пісірілген нан беріледі.
«Емдеу-алдын алу үлесі»
негізгі нормаларына қосымша азық үлесі
Р/с № | Өнімдердің атауы | 1 адамға г/күн |
1. | Сиыр сүті, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) | 500 |
Осы норма бойынша мемлекет есебінен әскери қызметші: кочегарлар (операторлар), газ-электрмен дәнекерлеушілер, жұмыстары улы химикаттармен байланысты медициналық (ветеринарлық) персонал және басқа да мамандар (рентгенологтар), жанар-жағармай материалдарымен (жанар-жағармай материалдары қоймасының бастығы, май құюшы) және су кәрізімен (сантехник) ұдайы байланысты мамандар, құрамында ионды сәулелену заттары бар бұйымдарды сақтаумен, қорғаумен және оған техникалық қызмет көрсетумен байланысты қару-жарақ қызметінің мамандары (қару-жарақ қызметінің бастығы, қойма бастығы, сақтау орнының бастығы, техник, краншы, такелажшы) жабдықталады.
«Авариялық-құтқару жұмыстарын жүргізу кезіндегі»
негізгі нормаларға қосымша азық үлесі
Р/с № | Өнімдердің атауы | 1 адамға г/күн |
1. | Печенье* | 100 |
2. | Түрлі ет консервілерi | 150 |
3. | Түрлі ет-өсімдік консервілері | 150 |
4. | Екінші түскі ас консервілерi | 200 |
5. | Балық консервілері (майлы шпрот) | 60 |
6. | Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық | 60 |
7. | Қант қосылған қоюландырылған қаймағы алынбаған сүт | 60 |
8. | Құмшекер | 100 |
9. | Шоколад | 80 |
10. | Витаминді глюкоза | 50 |
11. | Лимон қышқылы | 3 |
12. | Кептірілген жеміс (мейіз, өрік қағы, қара өрік) | 30 |
13. | Жаңғақ | 40 |
14. | Табиғи кофе | 6 |
15. | Какао ұнтағы | 14 |
* баламалы түрде вафлиға немесе кептірілген тоқашқа ауыстыру.
Осы норма бойынша мемлекет есебінен әскери қызметшілер авариялық-құтқару жұмыстарын жүргізу, зілзаланы, төтенше жағдайларды жою кезінде, егер жоюды жүргізу уақыты кемінде бір тәуліктен асатын болса жабдықталады.
«Донорларға арналған азық үлесі»
негізгі нормаларына қосымша азық үлесі
Р/с № | Өнімдердің атауы | 1 адамға г/күн |
1 | 2 | 3 |
1. | Жоғары сұрыпты қара шай | 0,3 |
2. | Шоколад | 100 |
3. | Жеміс-жидек шырыны (миллилитр) | 200 |
4. | Кептірілген жеміс (мейіз, өрік қағы) | 40 |
5. | «Гематоген» биологиялық белсенді қоспасы | 40 |
Тағам түріндегі осы норма бойынша мемлекет есебінен әскери қызметшілерге негізгі нормалар бойынша олардың азық-түлік үлесімен (тағаммен) жабдықталуына қарамастан, қан тапсырған күні беріледі.
2-норма
«Республикалық ұланның әскери қызметшілеріне арналған азық үлесі»
Р/с № | Өнімдердің атауы | 1 адамға г/күн |
1 | 2 | 3 |
1. | 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан | 350 |
2. | 1-сұрыпты құнарландырылған бидай ұнынан пісірілген нан | 400 |
3. | 1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) | 10 |
4. | 1-сұрыпты қарақұмық жармасы | 50 |
5. | Жоғары сұрыпты сұлы жармасы | 10 |
6. | 1-сұрыпты арпа жармасы | 10 |
7. | Жоғары сұрыпты тары жармасы | 10 |
8. | 1-сұрыпты ұнтақталған арпа жармасы | 10 |
9. | Жоғары сұрыпты күріш жармасы | 30 |
10. | 1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ) | 12 |
11. | Жоғары сұрыпты макарон өнімдері (вермишель, түтік кеспе, кеспе) | 35 |
12. | 1-санатты сиыр еті | 200 |
13. | 1-санатты тауық еті | 70 |
14. | Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық | 55 |
15. | Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) | 120 |
16. | Тауық жұмыртқасы (дана) | 1 |
17. | Сиыр сүті, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) | 160 |
18. | Айран, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) | 60 |
19. | Қаймақ, майлылығы кемінде 15 % | 30 |
20. | Сүзбе, майлылығы кемінде 9 % | 30 |
21. | Мәйекті қатты ірімшік | 40 |
22. | Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % | 40 |
23. | Күнбағыс майы | 40 |
24. | Құмшекер | 60 |
25. | Ара балы (10 г пакеттелген) | 20 |
26. | Жоғары сұрыпты қара шай | 2 |
27. | Ерітілетін табиғи кофе | 2 |
28. | Йодталған ас тұзы | 20 |
29. | Наубайханалық тығыздалған ашытқы | 0,3 |
30. | Лавр жапырағы | 0,2 |
31. | Ұнтақталған бұрыш | 0,3 |
32. | Қыша ұнтағы | 0,3 |
33. | Тағамдық сірке қышқылы 70 % | 0,1 |
34. | Жаңа піскен картоп | 420 |
35. | Жаңа піскен ақ қауданды қырыққабат | 130 |
36. | Жаңа піскен қызылша | 40 |
37. | Жаңа піскен сәбіз | 100 |
38. | Жаңа піскен басты пияз | 65 |
39. | Жаңа піскен сарымсақ | 5 |
40. | Жаңа піскен қияр | 50 |
41. | Жаңа піскен қызанақ | 50 |
42. | Томат пастасы | 6 |
43. | Жаңа піскен тәтті бұрыш | 20 |
44. | Жаңа піскен көк (көк пияз, аскөк, желкек) | 20 |
45. | Жаңа піскен жеміс (алма, банан, апельсин) | 350 |
46. | Кептірілген жеміс (мейіз, өрік қағы, қара өрік) | 20 |
47. | Жеміс-жидек шырыны (миллилитр) | 100 |
48. | Поливитаминді препарат, драже (желтоқсан-мамыр) | 1 |
Осы норма бойынша мемлекет есебінен Республикалық ұлан бөлімдеріндегі:
1) басқа норма бойынша азық-түлік алатындарды қоспағанда, мерзімді қызмет әскери қызметшілері;
2) Республикалық ұлан бөлімдерінде жиындардан (тағылымдамадан) өтетін жоғары және орта арнайы оқу орындарының курсанттары;
3) әскери қызметшілер - жауынгерлік кезекшілік атқарған кезде;
4) әскери қызметшілер - далалық шығуларға (теңізге шығуларға) қатысқан кезде;
5) әскери қызметшілер - тәуліктік нарядта қызмет өткерген кезде;
6) әскери қызметшілер - қарауылда қызмет өткерген кезде;
7) әскери қызметшілер - әскери және арнайы жүктерге (әскери эшелондарға) ілесіп жүру және оларды тасымалдау кезінде және осы жүктерді қабылдау орнына барған немесе тапсырғаннан кейін кері қайтқан жолда жабдықталады.
3-норма
«Шекара қызметінің әскери қызметшілеріне арналған азық үлесі»
Р/с № | Өнімдердің атауы | 1 адамға г/күн |
1 | 2 | 3 |
1. | 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан | 350 |
2. | 1-сұрыпты құнарландырылған бидай ұнынан пісірілген нан | 400 |
3. | 1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) | 100 |
4. | Түрлі жарма | 118 |
5. | Жоғары сұрыпты макарон өнімдері (вермишель, түтік кеспе, кеспе) | 40 |
6. | 1-санатты сиыр еті | 265 |
7. | 1-санатты тауық еті | 30 |
8. | Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық | 20 |
9. | Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) | 140 |
10. | Тауық жұмыртқасы (дана) | 1 |
11. | Сиыр сүті, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) | 150 |
12. | Айран*, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) | 100 |
13. | Қаймақ*, майлылығы кемінде 15 % | 30 |
14. | Сүзбе*, майлылығы кемінде 9 % | 30 |
15. | Мәйекті қатты ірімшік | 35 |
16. | Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % | 40 |
17. | Күнбағыс майы | 40 |
18. | Құмшекер | 70 |
19. | Ара балы (10 г пакеттелген) | 20 |
20. | Жоғары сұрыпты қара шай | 2 |
21. | Ерітілетін табиғи кофе | 1 |
22. | Йодталған ас тұзы | 20 |
23. | Наубайханалық тығыздалған ашытқы* | 0,3 |
24. | Лавр жапырағы | 0,2 |
25. | Ұнтақталған бұрыш | 0,3 |
26. | Қыша ұнтағы | 0,3 |
27. | Тағамдық сірке қышқылы 70 % | 0,1 |
28. | Жаңа піскен картоп | 500 |
29. | Жаңа піскен ақ қауданды қырыққабат | 130 |
30. | Жаңа піскен қызылша | 40 |
31. | Жаңа піскен сәбіз | 95 |
32. | Жаңа піскен басты пияз | 65 |
33. | Жаңа піскен сарымсақ | 5 |
34. | Жаңа піскен қияр* | 50 |
35. | Жаңа піскен қызанақ* | 50 |
36. | Томат пастасы | 6 |
37. | Жаңа піскен тәтті бұрыш | 20 |
38. | Жаңа піскен көк* (көк пияз, аскөк, желкек) | 20 |
39. | Көкөніс шырыны (миллилитр) | 100 |
40. | Жаңа піскен жеміс (алма, банан, апельсин) | 200 |
41. | Кептірілген жеміс (мейіз, өрік қағы, қара өрік) | 20 |
42. | Жеміс-жидек шырыны (миллилитр) | 100 |
43. | Поливитаминді препарат, драже (желтоқсан-мамыр) | 1 |
* оларды беру мүмкін болмаған кезде нормаға сәйкес ауыстырылады.
1. Осы норма бойынша мемлекет есебінен Шекара қызметінің бөлімдері мен бөлімшелеріндегі:
1) басқа нормалар бойынша азық-түлік алатындарды қоспағанда, мерзімді қызмет әскери қызметшілері;
2) ведомстволық тиесілігіне қарамастан, гауптвахтада жазасын өтейтін әскери қызметшілер;
3) әскери жиындарға шақырылған әскери міндеттілер, әскери даярлаудан өтетін әскери кафедралардың студенттері, әскери оқу орындарының (әскери факультеттердің) курсанттары - жиындардан (тағылымдамадан) өту кезеңінде, сондай-ақ осы бөлімдерге, бөлімшелерге іссапарға келген әскери қызметшілер;
4) штаттық әскери оркестрлердің музыкант тәрбиеленушілері, олардағы мерзімді қызмет әскери қызметшілері осы норма бойынша азық-түлікпен қамтамасыз етіледі;
5) әскери қызметшілер - маяктарда вахтаны өткеру кезінде;
6) әскери қызметшілер - жауынгерлік кезекшілік атқарған уақытта;
7) әскери қызметшілер - далалық шығуларға (теңізге шығуларға) қатысқан уақытта;
8) әскери қызметшілер - тәуліктік нарядта қызмет өткерген кезде;
9) әскери қызметшілер - қарауылда қызмет өткерген кезде;
10) әскери қызметшілер - әскери және арнайы жүктерге (әскери эшелондарға) ілесіп жүру және оларды тасымалдау кезінде және осы жүктерді қабылдау орнына барған немесе тапсырғаннан кейін кері қайтқан жолда;
11) Мемлекеттік шекараны тікелей күзететін бөлімшелерге (заставаға, комендатураға, бекетке) қызметтік іссапарға келген әскери қызметшілер жабдықталады.
4-норма
«Инженерлік-техникалық құрамға арналған азық үлесі»
Р/с № | Өнімдердің атауы | 1 адамға г/күн |
1 | 2 | 3 |
1. | 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан | 350 |
2. | 1-сұрыпты құнарландырылған бидай ұнынан пісірілген нан | 400 |
3. | 1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) | 10 |
4. | 1-сұрыпты қарақұмық жармасы | 30 |
5. | Жоғары сұрыпты сұлы жармасы | 10 |
6. | 1-сұрыпты арпа жармасы | 10 |
7. | Жоғары сұрыпты тары жармасы | 10 |
8. | Жоғары сұрыпты күріш жармасы | 35 |
9. | 1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ) | 10 |
10. | Жоғары сұрыпты макарон өнімдері (вермишель, түтік кеспе, кеспе) | 40 |
11. | 1-санатты сиыр еті | 300 |
12. | 1-санатты тауық еті | 30 |
13. | Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық | 25 |
14. | Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) | 140 |
15. | Тауық жұмыртқасы (дана) | 1 |
16. | Сиыр сүті, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) | 180 |
17. | Айран, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) | 60 |
18. | Қаймақ, майлылығы кемінде 15 % | 30 |
19. | Сүзбе, майлылығы кемінде 9 % | 30 |
20. | Мәйекті қатты ірімшік | 35 |
21. | Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % | 40 |
22. | Күнбағыс майы | 40 |
23. | Құмшекер | 70 |
24. | Ара балы (10 г пакеттелген) | 20 |
25. | Жоғары сұрыпты қара шай | 2 |
26. | Ерітілетін табиғи кофе | 1 |
27. | Йодталған ас тұзы | 20 |
28. | Наубайханалық тығыздалған ашытқы | 0,3 |
29. | Лавр жапырағы | 0,2 |
30. | Ұнтақталған бұрыш | 0,3 |
31. | Қыша ұнтағы | 0,3 |
32. | Тағамдық сірке қышқылы 70 % | 0,1 |
33. | Жаңа піскен картоп | 450 |
34. | Жаңа піскен ақ қауданды қырыққабат | 130 |
35. | Жаңа піскен қызылша | 40 |
36. | Жаңа піскен сәбіз | 95 |
37. | Жаңа піскен басты пияз | 65 |
38. | Жаңа піскен сарымсақ | 5 |
39. | Жаңа піскен қияр | 50 |
40. | Жаңа піскен қызанақ | 50 |
41. | Томат пастасы | 6 |
42. | Жаңа піскен тәтті бұрыш | 20 |
43. | Жаңа піскен көк (көк пияз, аскөк, желкек) | 20 |
44. | Көкөніс шырыны (миллилитр) | 90 |
45. | Жаңа піскен жеміс (алма, банан, апельсин) | 200 |
46. | Кептірілген жеміс (мейіз, өрік қағы, қара өрік) | 20 |
47. | Жеміс-жидек шырыны (миллилитр) | 90 |
48. | Поливитаминді препарат, драже (желтоқсан-мамыр) | 1 |
Осы норма бойынша мемлекет есебінен:
1) авиациялық техникаға қызмет көрсетуге және ұшуларды қамтамасыз етуге жіберілген әуеайлақтарда, полигондарда, техникалық және ұшыру бекіністерінде тұрақты жұмыс істейтін инженерлік-техникалық құрам - ұшуларды дайындау және орындау кезеңінде;
2) әскери жиындарға шақырылған әскери міндеттілер, авиациялық бөлімдерде инженерлік-техникалық лауазымдарда тағылымдамадан өтетін әскери оқу орындарының (әскери факультетінің) курсанттары - жиындардан (тағылымдамадан) өту кезеңінде;
3) инженерлік-техникалық құрамның әскери қызметшілері - жауынгерлік кезекшілік атқарған уақытта;
4) инженерлік-техникалық құрамның әскери қызметшілері - далалық шығуларға қатысқан уақытта;
5) инженерлік-техникалық құрамның әскери қызметшілері - тәуліктік нарядта қызмет өткерген кезде;
6) инженерлік-техникалық құрамның әскери қызметшілері - қарауылда қызмет өткерген кезде;
7) инженерлік-техникалық құрамның әскери қызметшілері - әскери және арнайы жүктерге (әскери эшелондарға) ілесіп жүру және оларды тасымалдау кезінде және осы жүктерді қабылдау орнына барған немесе тапсырғаннан кейін кері қайтқан жолда жабдықталады.
5-норма
«Жоғары оқу орындарының курсанттарына арналған азық үлесі»
Р/с № | Өнімдердің атауы | 1 адамға г/күн |
1 | 2 | 3 |
1. | 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан | 350 |
2. | 1-сұрыпты құнарландырылған бидай ұнынан пісірілген нан | 400 |
3. | 1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) | 100 |
4. | 1-сұрыпты қарақұмық жармасы | 30 |
5. | Жоғары сұрыпты сұлы жармасы | 10 |
6. | 1-сұрыпты арпа жармасы | 10 |
7. | Жоғары сұрыпты тары жармасы | 10 |
8. | 1-сұрыпты ұнтақталған арпа жармасы | 10 |
9. | Жоғары сұрыпты күріш жармасы | 30 |
10. | 1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ) | 10 |
11. | Жоғары сұрыпты макарон өнімдері (вермишель, түтік кеспе, кеспе) | 35 |
12. | 1-санатты сиыр еті | 250 |
13. | 1-санатты тауық еті | 30 |
14. | Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық | 25 |
15. | Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) | 120 |
16. | Тауық жұмыртқасы (дана) | 1 |
17. | Сиыр сүті, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) | 180 |
18. | Айран, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) | 60 |
19. | Қаймақ, майлылығы кемінде 15 % | 30 |
20. | Сүзбе, майлылығы кемінде 9 % | 30 |
21. | Мәйекті қатты ірімшік | 35 |
22. | Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % | 40 |
23. | Күнбағыс майы | 40 |
24. | Құмшекер | 70 |
25. | Ара балы (10 г пакеттелген) | 20 |
26. | Жоғары сұрыпты қара шай | 2 |
27. | Ерітілетін табиғи кофе | 1 |
28. | Йодталған ас тұзы | 20 |
29. | Наубайханалық тығыздалған ашытқы | 0,3 |
30. | Лавр жапырағы | 0,2 |
31. | Ұнтақталған бұрыш | 0,3 |
32. | Қыша ұнтағы | 0,3 |
33. | Тағамдық сірке қышқылы 70 % | 0,1 |
34. | Жаңа піскен картоп | 420 |
35. | Жаңа піскен ақ қауданды қырыққабат | 130 |
36. | Жаңа піскен қызылша | 40 |
37. | Жаңа піскен сәбіз | 95 |
38. | Жаңа піскен басты пияз | 65 |
39. | Жаңа піскен сарымсақ | 5 |
40. | Жаңа піскен қияр | 50 |
41. | Жаңа піскен қызанақ | 50 |
42. | Томат пастасы | 6 |
43. | Жаңа піскен тәтті бұрыш | 20 |
44. | Жаңа піскен көк (көк пияз, аскөк, желкек) | 20 |
45. | Көкөніс шырыны (миллилитр) | 90 |
46. | Жаңа піскен жеміс (алма, банан, апельсин) | 200 |
47. | Кептірілген жеміс (мейіз, өрік қағы, қара өрік) | 20 |
48. | Жеміс-жидек шырыны (миллилитр) | 90 |
49. | Поливитаминді препарат, драже (желтоқсан-мамыр) | 1 |